Οι μελέτες δείχνουν πως οι Ιάπωνες είναι ο λαός με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως. Γιατί; Ποιο είναι άραγε το μυστικό της μακροζωίας τους;
Σύμφωνα με πολλούς ένα από τα μυστικά τους είναι ότι καταναλώνουν καθημερινά τσάι matcha (μάτσα) που στα ιαπωνικά σημαίνει τριμμένο τσάι.

Τι είναι το τσάι Matcha;
Όπως το πράσινο τσάι, το matcha προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis. Ωστόσο, καλλιεργείται διαφορετικά και έχει ένα μοναδικό θρεπτικό προφίλ.
Οι αγρότες διατηρούν υπό σκιά τα φυτά που χρησιμοποιούνται για το matcha για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου ανάπτυξής τους. Αυτή η έλλειψη άμεσου ηλιακού φωτός αυξάνει την παραγωγή χλωροφύλλης, ενισχύει την περιεκτικότητα σε αμινοξέα και δίνει στο φυτό μια πιο σκούρα πράσινη απόχρωση.
Μετά τη συγκομιδή των φύλλων, οι παραγωγοί αφαιρούν τους μίσχους και τις φλέβες και αλέθουν τα φύλλα σε λεπτή σκόνη. Αυτό είναι το matcha.
Τι κάνει το τσάι Matcha να διαφέρει από τα υπόλοιπα τσάγια;
Περιέχει 135 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα απλό πράσινο τσάι.
Είναι γεμάτο κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο και περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, C, E και Κ.

Στην αγορά θα βρει κανείς matcha με προέλευση είτε από την Κίνα, είτε από την Ιαπωνία και σε ποιότητες food, premium και ceremonial grade. Σε γενικές γραμμές το Ιαπωνικό matcha θεωρείται ανώτερης ποιότητας, ενώ σε κάθε περίπτωση το ceremonial grade υπερτερεί από το food grade και το premium grade σε τέτοιο βαθμό που ξεχωρίζει ακόμη και στην όψη, καθώς το πρώτο έχει ένα σαφώς πιο ζωηρό πράσινο χρώμα που σχετίζεται με τη μέθοδο καλλιέργειας και συγκομιδής του, καθώς και με το χρόνο και τον τρόπο συντήρησής του.
Η γεύση και το άρωμα του Matcha, τέλος, θυμίζουν τη φρεσκάδα που έχει το χλωρό γρασίδι, ενώ στερείται της χαρακτηριστικής πικράδας των άλλων πράσινων τσαγιών.
Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία μας;
Μελέτες λένε πως βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου. Λόγω της περιεκτικότητας τους σε καφεΐνη μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα ενεργειακά σου επίπεδα χωρίς να σε επιβαρύνει με τις παρενέργειες που μπορεί να έχει πάνω σου ο καφές.
Κάνει καλό στην καρδιά. Σύμφωνα με μελέτες οι κατεχίνες που περιέχει έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Επομένως η κατανάλωσή του βοηθάει στην μείωση της υψηλής χοληστερόλης και των προβλημάτων αρτηριακής πίεσης.
Προστατεύει το συκώτι. Το συκώτι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και παίζει κεντρικό ρόλο στην αποβολή των τοξινών, στο μεταβολισμό των φαρμάκων και στην επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών.
Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι το matcha μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας του ήπατος.
Παρόλα αυτά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξεταστούν οι επιπτώσεις του matcha στον γενικό πληθυσμό, καθώς οι περισσότερες έρευνες περιορίζονται σε μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού σε ζώα.
Τέλος λένε ότι βοηθάει στη μείωση του σωματικού βάρους. Αν και αυτό δεν είναι 100% αποδεδειγμένο λένε πως όταν καταναλώνεις καθημερινά τσάι matcha ακολουθώντας και μια υγιεινή διατροφή γενικότερα, μπορεί να χάσεις βάρος ακόμα πιο εύκολα.
Πιθανές Παρενέργιες
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες παρενέργειες από την κατανάλωση matcha, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο ακόμη και κατά τις περιόδους της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς το τσάι matcha περιέχει περισσότερη τεΐνη σε σχέση με τα υπόλοιπα πράσινα τσάγια (εως 70mg ανά 100g), κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από άτομα που δεν πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.
Πώς φτιάχνουμε το τσάι matcha;
Η σκόνη matcha μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους και να συμπεριληφθεί σε πολλές συνταγές, όχι μόνο ως ρόφημα, αλλά και στο φαγητό – σε χυμούς, σε σαλάτες λαχανικών, σε φρουτοσαλάτες, στο γιαούρτι μαζί με άλλα φρούτα ή ακόμη και σε γλυκά.
Το παραδοσιακό τελετουργικό προετοιμασίας του matcha θέλει το τσάι να τοποθετείται μέσα σε ένα ειδικό μπολ (chawan) με τη χρήση ενός δοσομετρητή από bamboo που λέγεται chashaku. Τέλος, η ανάδευση γίνεται με τη χρήση του chasen (βουρτσάκι επίσης από bamboo).
Παρακάτω θα αναφέρουμε ενδεικτικά τον τρόπο προετοιμασίας του matcha, προσαρμοσμένο στα μέτρα μας
Σε μια κούπα βάζουμε 2γρ. τσάι matcha και το χτυπάμε με Chasen(Αναδευτίρι απο Μπαμπού) σε 80-90ml ζεστό νερό στους 70-80°C. Το πίνουμε όπως είναι.