Τι είναι το Sencha?
Το Sencha (煎茶, lit. ’infused tea’) είναι ένας τύπος ιαπωνικού πράσινου τσαγιού, που παρασκευάζεται με έγχυση των επεξεργασμένων ολόκληρων φύλλων τσαγιού σε ζεστό νερό. Αυτό σε αντίθεση με το Matcha (抹茶), το ιαπωνικό πράσινο τσάι σε σκόνη, όπου η σκόνη πράσινου τσαγιού αναμειγνύεται με ζεστό νερό και επομένως το ίδιο το φύλλο περιλαμβάνεται στο ρόφημα. Το Sencha είναι το πιο δημοφιλές τσάι στην Ιαπωνία.
Επισκόπηση
Μεταξύ των τύπων ιαπωνικού πράσινου τσαγιού που παρασκευάζεται με έγχυμα, το Sencha διακρίνεται από συγκεκριμένους τύπους όπως το gyokuro στο ότι σκιάζεται για μικρότερο χρονικό διάστημα ή καθόλου, ή το bancha που είναι το ίδιο τσάι αλλά συλλέγεται αργότερα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Είναι το πιο δημοφιλές τσάι στην Ιαπωνία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 80 τοις εκατό του τσαγιού που παράγεται στη χώρα.

Η γεύση εξαρτάται από την εποχή και τον τόπο παραγωγής του, αλλά το Shincha, ή «νέο τσάι» από το πρώτο ξέπλυμα του χρόνου, θεωρείται το πιο νόστιμο. Το μάζεμα του τσαγιού στην Ιαπωνία ξεκινά από το νότο, μετακινούμενο σταδιακά βόρεια με την ανοιξιάτικη ζέστη. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα φυτά τσαγιού αποθηκεύουν θρεπτικά συστατικά και τα τρυφερά νέα φύλλα που φυτρώνουν την άνοιξη περιέχουν συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά. Το Shincha αντιπροσωπεύει αυτά τα τρυφερά νέα φύλλα. Η εποχή του shincha, ανάλογα με την περιοχή της φυτείας, είναι από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου, συγκεκριμένα την 88η ημέρα μετά το Setsubun που συνήθως πέφτει γύρω στις 4 Φεβρουαρίου, μια ημέρα που παραδοσιακά θεωρείται η αρχή της άνοιξης στην Ιαπωνία. Το Setsubun ή Risshun είναι η αρχή του σεξουαλικού κύκλου. Επομένως, πίνοντας sencha μπορεί κανείς να απολαύσει ένα έτος καλής υγείας.

Το ιδανικό χρώμα του ροφήματος Sencha είναι ένα πρασινωπό χρυσαφί χρώμα. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού στο οποίο είναι αφέψημα, η γεύση θα είναι διαφορετική, προσθέτοντας στην ελκυστικότητα του sencha. Με εύκρατο νερό, είναι σχετικά πιο γλυκό. Με ζεστό νερό είναι πιο στυφό. Ορισμένες ποικιλίες επεκτείνονται όταν διαποτίζονται για να μοιάζουν με φυλλώδη λαχανικά σε οσμή, εμφάνιση και γεύση.
Η διαδικασία παραγωγής τσαγιού με την οποία δημιουργούνται το sencha και άλλα ιαπωνικά ryokucha διαφέρει από τα κινέζικα πράσινα τσάγια, τα οποία αρχικά ψήνονται στο τηγάνι. Το Ιαπωνικό πράσινο τσάι αρχικά μαγειρεύεται στον ατμό για 15 έως 20 δευτερόλεπτα για να αποφευχθεί η οξείδωση των φύλλων. Στη συνέχεια, τα φύλλα τυλίγονται, διαμορφώνονται και ξηραίνονται. Αυτό το βήμα δημιουργεί το συνηθισμένο λεπτό κυλινδρικό σχήμα του τσαγιού. Τέλος, τα φύλλα ταξινομούνται και χωρίζονται σε διαφορετικές ποιοτικές ομάδες.

Το αρχικό βήμα του ατμού προσδίδει μια διαφορά στη γεύση μεταξύ κινέζικου και ιαπωνικού πράσινου τσαγιού, με το ιαπωνικό πράσινο τσάι να έχει μια πιο φυτική, σχεδόν χλοώδη γεύση (κάποια γεύση μοιάζει με φύκι). Τα αφεψήματα από sencha και άλλα πράσινα τσάγια που είναι στον ατμό (όπως τα περισσότερα κοινά ιαπωνικά πράσινα τσάγια) είναι επίσης πιο πράσινα στο χρώμα και ελαφρώς πιο πικρά από τα πράσινα τσάγια κινεζικού τύπου.
Περιεκτικότητα Sencha σε καφεΐνη
Το Sencha εκτιμάται ότι περιλαμβάνει περίπου 20 έως 30 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι.