You are currently viewing Το Νο1 Ευεργετικό Πράσινο Τσάι
green tea long jing imperial grade

Το Νο1 Ευεργετικό Πράσινο Τσάι

   Πράσινο-τσάιΤο πράσινο τσάι το σημείο αναφοράς για το ειδικό τσάι. Αναφέρεται συνεχώς στα μέσα ενημέρωσης ως η υγιεινή εναλλακτική λύση σε άλλα ποτά και είδη τσαγιού. Αυτή είναι μια πολύ νωχελική δημοσιογραφία.

Ναι, το πράσινο τσάι είναι πολύ καλό για εσάς, αλλά η ιδέα ότι είναι πολύ πιο υγιεινό από άλλους τύπους τσαγιού είναι πολύ απλοϊκή και προέρχεται κυρίως από μετρήσεις σε δοκιμαστικό σωλήνα των επιπέδων αντιοξειδωτικών και όχι σε ανθρώπινες μελέτες.

Το πράσινο τσάι δυστυχώς πλασάρεται ως κάτι που «πρέπει» να πίνεται για οφέλη που προσφέρει στην υγεία, αντί να είναι ένα ρόφημα που πίνεται για απόλαυση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω που ψάχνουν να βρουν ποιοτικό πράσινο τσάι, αλλά αντ’ αυτού αγοράζουν φακελάκια τσαγιού απαίσιας ποιότητας και χαϊδεύουν τον εαυτό τους στην πλάτη καθώς πίνουν πικρές κούπες μόνο και μόνο για να κάνουν καλό στην υγεία τους. Σκεφτείτε τις αμέτριτες φορές που κάποιος είπε ότι δεν του αρέσει το πράσινο τσάι επειδή είναι πικρό.

Το καλό πράσινο τσάι είναι χαρά. Η γεύση της νεανικής όψης των φύλλων της Άνοιξης είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις και τα οφέλη για την υγεία είναι ένα επιπλέον ατού.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ

Το πράσινο τσάι είναι ο παλαιότερος τύπος τσαγιού (παρά την παρουσίασή του από τα μέσα ενημέρωσης ως πρόσφατο). Παράγεται με την ακόλουθη βασική επεξεργασία:

πράσινο-τσάι

Μάζεμα -> Τύλιγμα -> Οξείδωση -> Ξήρανση

Συνήθως μαζεύονται τα νεαρότερα μπουμπούκια και τα φύλλα. Μαραίνονται για λίγο πριν θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες (συνήθως πάνω από 250 βαθμούς Κελσίου ή 500 F). Αυτή η διαδικασία θέρμανσης γίνεται συχνά σε στάδια με διάφορες θερμοκρασίες για να ελεγχθεί η υψηλή υγρασία στα φύλλα και να διαμορφωθεί το τσάι.

Εάν η διαδικασία θέρμανσης γίνει καλά, το τσάι θα εμποτιστεί με μια πλούσια και στρογγυλεμένη γεύση ανάμεσα στην ανοιξιάτικη ζωντάνια. Εάν δεν γίνει σωστά η ζέστη θα κάνει το τσάι να έχει καψαλισμένη, θαμπή και ίσως και καπνιστή γεύση.

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές μέθοδοι θέρμανσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά τον χαρακτήρα του τσαγιού.

“Τηγανίζοντας” τα φύλλα μετακινούντας τα συνεχώς σε ζεστά μεταλλικά τηγάνια.
Το άτμισμα των φύλλων διατηρούνται για ένα σταθερό χρονικό διάστημα πάνω από τον ανερχόμενο ατμό.
Ψήσιμο: Τα φύλλα τοποθετούνται σε φούρνους ή καλάθια και θερμαίνονται με ζεστό αέρα.

Μετά ή κατά τη διάρκεια της φάσης θέρμανσης, το πράσινο τσάι μπορεί να διαμορφωθεί είτε με το χέρι είτε με μηχανή, σε διάφορα σχήματα. Μερικές φορές το τσάι τυλίγεται δυνατά για να σπάσει η εξωτερική μεμβράνη και να φέρει χυμούς στην επιφάνεια – άλλες φορές, το τσάι αφήνεται ξετυλιγμένο για να γίνει πιο ευαίσθητο στην παρασκευή.

πράσινο-τσάι

Τέλος, το τσάι στεγνώνει, συνήθως σε φούρνο ή κάτω από τον ήλιο.

ΠΙΝΕΤΑΙ ΦΡΕΣΚΟ
Το πράσινο τσάι έχει σταθεροποιηθεί από τη θερμότητα, αλλά θα συνεχίσει να οξειδώνεται πολύ αργά. Το πράσινο τσάι γενικά δεν αλλάζει ευνοϊκά με την πάροδο του χρόνου, και συνιστάται να πίνετε πράσινα τσάγια μέσα σε μερικά χρόνια από την παραγωγή τους, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ιδιότητες τους.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΤΣΑΓΙΩΝ
Λόγω της μακράς ιστορίας του πράσινου τσαγιού, τα ονόματα δεν ακολουθούν κανένα τυπικό σύστημα και μπορεί να είναι μπερδεμένα.

Συχνά το στυλ παραγωγής τσαγιού χρησιμοποιείται για την ονομασία του τσαγιού (για παράδειγμα Sencha), αλλά αυτό μπορεί να συγχέεται με την ιστορική προέλευση του τσαγιού με τον ίδιο τρόπο που το Peking/Beijing Duck έχει γίνει ένας τρόπος περιγραφής μιας συνταγής μαγειρικής, παρά ότι αντιπροσωπεύει μια πάπια από το Πεκίνο.

Ένα παράδειγμα είναι το πράσινο τσάι Long Jing (Dragonwell), το οποίο ονομάστηκε ιστορικά από την περιοχή Long Jing στην Κίνα, αλλά τώρα έχει φτάσει να αντιπροσωπεύει το ιδιαίτερο στυλ του πράσινου τσαγιού σε επίπεδο ψησίματος.
Συχνά το σχήμα του τσαγιού περιλαμβάνεται στο όνομα, για παράδειγμα, Huangshan Maofeng σημαίνει «Τσάι σε σχήμα τριχωτού κορυφής από το βουνό Huangshan».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Καθώς εξερευνάτε το κόσμο των πράσινων τσαγιών, θα μάθετε τα ονόματα και τις ιδιορρυθμίες τους. Το Tea Gardens είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε τον ουρανίσκο σας επιτρέποντας να γευτείτε τη διαφορά μεταξύ των διάσημων Κινέζικων και Ιαπωνικών πρασίνων τσαγιων.

Το πιο σημαντικό, είναι να απαλαγείτε από κάθε φτηνό και πικρό πράσινο τσάι που κρύβεται στα ντουλάπια σας, και το οποίο θεωρείται «καλό για εσάς» και αναζητήστε το αγαπημένο σας πράσινο τσάι ανάλογα με τη γεύση και το γούστο σας.

πράσινο-τσάι

Αφήστε μια απάντηση