Μαύρο, πράσινο ή από βότανα, ό,τι κι αν προτιμάτε, είναι γνωστό ότι το τσάι είναι το ρόφημα μακροζωίας που οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν αδιαπραγμάτευτα στην καθημερινότητά τους. Σε πολλούς από εσάς, μάλιστα, προτείνω ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, ακόμη και 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, για ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση. Πώς, όμως, λειτουργεί για να παρατείνει τη μακροζωία, να ανακουφίσει από το στρες, να προστατεύσει από τον καρκίνο και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;
Με περισσότερες από 1.500 ποικιλίες, χωρίς να υπολογίζονται όλα τα διαφορετικά μείγματα βοτάνων, το τσάι είναι σίγουρα ένα comfort ρόφημα με θεραπευτικά αποτελέσματα. Στις Μπλε ζώνες, όπου καταναλώνεται τακτικά, θεωρείται ότι είναι πιο υγιεινό από το νερό, καθώς ειδικά το πράσινο παρέχει ισχυρή υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των ασθενειών και την παράταση μιας ποιοτικής ζωής. Τα φύλλα τσαγιού περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης και άλλων χρόνιων προβλημάτων. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται συνήθως σε μεγάλες ποσότητες στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τον καφέ και το κρασί, αλλά οι συγκεκριμένες πολυφαινόλες στο τσάι ονομάζονται κατεχίνες ή EGCG, και είναι πιο ισχυρές από τις πολυφαινόλες που περιέχονται οπουδήποτε αλλού στη φύση.
Πρόληψη του καρκίνου
Τα καρκινικά κύτταρα έχουν ειδικές ιδιότητες που τους επιτρέπουν να παραμένουν ζωντανά περισσότερο από τα φυσιολογικά, υγιή κύτταρα. Όταν τα φυσιολογικά κύτταρα πεθαίνουν, τα καρκινικά κύτταρα τείνουν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στα καρκινικά κύτταρα, όπου έχει βρεθεί ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη τους στον πνεύμονα και τους όγκους του μαστού. Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι βρέθηκε σε μια μετα-ανάλυση ότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ενώ σε μελέτη για τον προστάτη, τον πνεύμονα, το παχύ έντερο και τις ωοθήκες, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100.000 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πράσινο τσάι είχαν χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο εμφάνισης όλων των μορφών καρκίνου. Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες μελέτες, καθώς υπάρχουν και έρευνες που έχουν δείξει ότι έχει μικρή επίδραση στον καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καθημερινή του κατανάλωση μόνο καλό μπορεί να κάνει. Φροντίστε μόνο μην το καταναλώνετε μαζί με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, καθώς μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή του.
Καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση
Στην Ιαπωνία, το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα. Σε μια μελέτη σε περισσότερους από 40.000 Ιάπωνες που έπιναν τακτικά τσάι, φάνηκε να υπάρχει σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Οι μελέτες έδειξαν πάνω από 30% χαμηλότερο κίνδυνο για τις γυναίκες και πάνω από 20% χαμηλότερο κίνδυνο στους άνδρες. Οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια ήταν επίσης χαμηλότεροι σε αυτόν τον πληθυσμό με μείωση πάνω από 60% στις γυναίκες και πάνω από 40% στους άνδρες. Οι κατεχίνες είναι γνωστό ότι σταματούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών στις αρτηρίες και τους ιστούς, γεγονός που αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού για ένα χρόνο μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά πάνω από 45% στα άτομα που έπιναν δυόμισι φλιτζάνια την ημέρα, ενώ για όσους έπιναν περισσότερα από 2,5 φλιτζάνια, η υψηλή αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 65%. Μάλιστα, το Journal of the American College of Nutrition καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τσάι, ιδιαίτερα το πράσινο τσάι και το EGCG, είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και τον μεταβολισμό.
Μπορεί το τσάι να μας προστατεύσει από θανάτους από όλες τις αιτίες;
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία εξέτασε τις περιπτώσεις θανάτου από όλες τις αιτίες και πώς μπορούμε να το προλάβουμε αν καταναλώνουμε πράσινο τσάι τακτικά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες Ιάπωνες μεταξύ 40 και 79 ετών είχαν μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες αν κατανάλωναν έως 5 ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, με τις γυναίκες να έχουν 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και τους άνδρες 12% χαμηλότερο κίνδυνο.
Τελικά το τσάι χαλαρώνει;
Όπως αποδεικνύεται, το τσάι μειώνει επίσης το άγχος αυξάνοντας το επίπεδο χαλάρωσης και συγκέντρωσης. Το αμινοξύ L-θεανίνη εξουδετερώνει την καφεΐνη στο τσάι και τη διέγερση που μπορεί να συνοδεύει. Το τσάι είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να πάρετε αυτή την ουσία από τη διατροφή σας χωρίς να χρειαστείτε συμπλήρωμα. Τα αμινοξέα θεωρείται ότι αυξάνουν τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο για να επιτευχθεί μια κατάσταση χαλαρής συγκέντρωσης. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις L-θεανίνης βρίσκονται στις ποικιλίες πράσινου και λευκού τσαγιού κι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL-κακή χοληστερίνη), στην καταπολέμηση της συσσώρευσης σωματικού λίπους, στην αναστολή ιογενών ασθενειών όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη και στη μείωση της συσσώρευσης πλάκας στα δόντια.

What Happens When You Drink Tea Every Day
By Elisabeth Almekinder, Health Journalist, Registered Nurse, and Diabetes Educator for the Manos Unidas North Carolina Farmworker Health Program / Photo by David McLain (The Blue Zones Kitchen)
Black, green, or herbal, we know tea is the longevity drink enjoyed among the longest-lived people in the world, but how does it work to extend longevity, relieve stress, protect against cancer, and decrease the risk of heart disease?
Why tea is a longevity beverage
With over 1,500 varieties, not including all the different herbal blends, it’s a comforting and pleasant drink with healing effects. In the blue zones, where it’s consumed regularly, it’s thought to be healthier than water. Green tea provides strong immune support for fighting diseases and prolonging a quality life. Tea leaves contain powerful antioxidants called polyphenols that help to prevent cancer, heart disease, osteoporosis, and other chronic problems. Polyphenols are normally found in large amounts in fruits, vegetables, grains, coffee, and wine. The specific polyphenols in tea are called catechins or EGCG, which are more powerful than the polyphenols contained anywhere else in nature.
How does tea prevent cancer?
Cancer cells have special properties that allow them to stay alive longer than normal, healthy cells. When normal cells die, cancer cells tend to grow and spread throughout the body.
Many studies have touted the effects of green tea on cancerous cells. It’s been found to slow the growth of lung cancer cells and breast tumors. Women who regularly drink green tea were found in a meta-analysis to have a lower risk of developing breast cancer. In the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Screening Trial, which included more than 100,000 people, researchers found that those who consumed green tea had a lower overall risk of all cancers.
Other research points to tea having little effect on cancer. More studies are needed. Even if the jury is still out on drinking tea to prevent cancer, there are plenty of other health benefits you can reap from drinking tea.
Can tea protect us from heart disease and high blood pressure?
In Japan, green tea is one of the most popular drinks. In a study of more than 40,000 Japanese who drank tea regularly, there was a significantly lower risk of developing heart disease. The studies showed an over 30 percent lower risk for women and an over 20 percent lowered risk in men.
Stroke deaths were even lower in this Japanese population with over 60 percent reduction in women and over 40 percent in men. Catechins are known to stop the production of free radicals in the arteries and tissues, which prevents the forming of blood clots.
Drinking green tea for one year lowers high blood pressure by over 45 percent in those subjects who drank two and a half cups per day. For those who drank more than two and a half cups, high blood pressure decreased by 65 percent. In fact, the Journal of the American College of Nutrition concludes that tea, particularly green tea and EGCG, are beneficial to heart health and metabolism.
Can tea protect us from death by all causes?
The study that took place in Japan also looked at death from all causes when green tea is consumed regularly. In surprising findings, the researchers concluded that Japanese adults between the ages of 40 and 79, had a decrease in all-cause mortality if they consumed up to five or more cups of green tea per day. It was significant, with women having a 23 percent lower risk of death by all causes; and men having a 12 percent lower risk.
Will tea help me relax?
As it turns out, tea also decreases stress by increasing relaxation level and concentration. The amino acid, L-theanine, counteracts any caffeine in the tea and the agitation that may go along with it. Tea is the only way you can get this supplement in your diet without taking a manufactured supplement.
Amino acids are said to increase the activity in the brain to achieve a state of relaxed concentration. The highest concentrations of L-theanine are in green and white tea varieties. Its been shown to help lower Low-Density Lipoproteins (LDL), or bad cholesterol, fight body fat accumulation, inhibit viral illnesses such as the cold or the flu and reduce the buildup of plaque on the teeth.
Πηγή Άρθρου/Article’s Source
https://www.bluezones.com/2019/10/what-happens-when-you-drink-tea-every-day/