Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Κίνας, η επαρχία Yunnan διαθέτει ανώμαλο έδαφος που είναι διάσπαρτο με βουνά καλυμμένα από σύννεφα και διασταυρώνεται με μαιάνδρους ποταμούς. Η επαρχία έχει άφθονες βροχοπτώσεις, ήπιο κλίμα και εύφορη γη, τα οποία προετοιμάζουν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια τσαγιού, και το Γιουνάν είναι η πατρίδα των τεϊόδεντρων.
Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, η Yunnan έχει ιστορία 2.100 ετών από τότε που εξημέρωσε το αυτόχθονο τσάι (γνωστό ως «άγριο τσάι»). Στην επαρχία Γιουνάν, το αρχαίο δέντρο τσαγιού ηλικίας 800 ετών εξακολουθεί να αναπτύσσεται στο βουνό Nannou της κομητείας Menghai, το αρχαίο άγριο τεϊόδεντρο 1.700 ετών που αναπτύσσεται τώρα στην Bada της κομητείας Menghai και το 1.000 ετών αρχαίο δέντρο τσαγιού που αναπτύσσεται τώρα στο Bangwei της νομαρχίας Lincang, το οποίο υποδεικνύει τη μετάβαση μεταξύ των τύπων άγριων και καλλιεργητικών τύπων. Επαινούνται ως οι «Τριείς αρχαίοι βασιλιάδες των τεϊόδεντρων» του κόσμου. Αυτά τα αρχαία δέντρα τσαγιού θεωρούνται ως τα «ζωντανά απολιθώματα» των αυτοχθόνων φυτών τσαγιού του Γιουνάν.
Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία της Κίνας, οι εθνοτικοί άνθρωποι Pu στο Γιουνάν άρχισαν να καλλιεργούν τσάι και το σέρβιραν ως φόρο τιμής στους αυτοκράτορες ήδη από τις Κινεζικές Δυναστείες Σανγκ και Ζου. Στη δυτική και ανατολική δυναστεία Χαν, το τσάι καλλιεργούνταν στις κοιλάδες των ποταμών και στα ορεινά μονοπάτια του Yizhou. Στην Περίοδο των Τριών Βασιλείων, ο σπόρος τσαγιού Nanzhong έγινε ευρέως δημοφιλής. Στη δυναστεία των Τανγκ, το τσάι που παράγεται στην Xishuanbanna κυκλοφόρησε στο εμπόριο στην περιοχή Dali και έγινε το αγαπημένο ποτό των ευγενών του Βασιλείου Nanzhao. Στη δυναστεία των Σονγκ, η κομητεία Pu-erh έγινε διάσημη αγορά για το εμπόριο τσαγιού και αλόγων. Στη δυναστεία Γιουνάν, το τσάι είχε γίνει το πιο σημαντικό αγαθό στις συναλλαγές που αναλάμβαναν άνθρωποι όλων των εθνοτικών ομάδων. Στο πρώην τμήμα της δυναστείας Qing, η φήμη του τσαγιού Pu-er έφτασε στο αποκορύφωμά της. Τα χρόνια που άρχισαν το 1926 και έληξαν το 1936 που ήταν τις παραμονές του Πολέμου της Αντίστασης κατά της Ιαπωνίας σηματοδότησε την πιο ακμάζουσα περίοδο παραγωγής και πωλήσεων τσαγιού Γιουνάν, κατά την οποία περισσότεροι από 5.000 τόνοι τσαγιού πωλούνταν ετησίως στο Σιτσουάν και στο Θιβέτ. ενώ πάνω από 500 τόνοι εξήχθησαν σε χώρες του εξωτερικού.
Η εξαγωγή τσαγιού της Γιουνάν σε ξένες χώρες ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 200 χρόνια. Σύμφωνα με χρονικά που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Qianlong στη δυναστεία Qing, η εξαγωγή τσαγιού του Yunnan άρχισε να παρακολουθείται ήδη από το 1763.
Η επεξεργασία τσαγιού στην επαρχία Γιουνάν ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα σε χειροποίητο εργαστήριο και η εκσυγχρονισμένη επεξεργασία τσαγιού στο Γιουνάν δεν ξεκίνησε μετά την ίδρυση της China Tea Trade Company (Yunnan) Ltd.
Το Γιουνάν είναι μια χώρα θησαυρός της Κίνας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας τσαγιού. Όλες οι περιοχές παραγωγής τσαγιού της επαρχίας βρίσκονται σε υψόμετρα από 1.200 έως 2.000 μέτρα. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται από 12°C έως 23°C, η αποτελεσματική ετήσια συσσώρευση θερμότητας είναι μεταξύ 4.500°C και 7.000°C και η ετήσια βροχόπτωση είναι 1.000-1.900 mm. Η εποχή των μουσώνων συγκεντρώνεται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, κατά την οποία οι βροχοπτώσεις αποτελούν περίπου το 85% της βροχόπτωσης ολόκληρου του έτους. Ο μουσώνας συμπίπτει με τους πιο ζεστούς μήνες και υπάρχει πολύ υψηλή τιμή αποτελεσματικής βροχόπτωσης. Στην ξηρή περίοδο που ξεκινά τον Νοέμβριο και τελειώνει τον Απρίλιο, υπάρχουν αρκετές ηλιόλουστες μέρες. Υπάρχει επαρκής ηλιοφάνεια και τα τεϊόδεντρα έχουν μεγάλη περίοδο ανάπτυξης. Υπό κανονικές συνθήκες, η περίοδος απομάκρυνσης των φύλλων τσαγιού μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 9 μήνες. Οι περιοχές καλλιέργειας τσαγιού είναι γενικά καλυμμένες με κόκκινα, κίτρινα εδάφη από τούβλα-κόκκινα, με τιμή pH να κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6. Σε σύγκριση με άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής τσαγιού, το κλίμα του Γιουνάν είναι πιο κατάλληλο για την καλλιέργεια τεϊόδεντρων. Ως εκ τούτου, το Γιουνάν έχει πλούσιες ποικιλίες τεϊόδεντρων και εξαιρετικά είδη τσαγιού.
Μέχρι σήμερα, η Γιουνάν έχει καταγράψει συνολικά 199 είδη τοπικών τεϊόδεντρων, μεταξύ των οποίων τα καλά είναι 46 είδη ασεξουαλικής αναπαραγωγής και 153 είδη σεξουαλικής αναπαραγωγής. Συνολικά, το είδος τσαγιού του Γιουνάν είναι γνωστό ως «τσάι με μεγάλα φύλλα Γιουνάν», το οποίο, όπως και το ιδανικό τσάι Assam της Ινδίας και της Κένυας, ανήκει σε εξαιρετικά είδη τσαγιού στον κόσμο και είναι η ιδανική πρώτη ύλη για την παραγωγή του μαύρο τσάι και τσάι Pu-er. Σε σύγκριση με το είδος των μικρών φύλλων, το τσάι Yunnan έχει υψηλότερη πολυφαινόλη κατά 5-7% από τη μέση τιμή, κατεχίνη κατά 30-60% υψηλότερη από τη μέση τιμή και υδατοδιαλυτές ουσίες κατά 3-5% υψηλότερη από τη μέση τιμή .
Σύμφωνα με τη διαφορετική μέθοδο που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία του τσαγιού, το τσάι Yunngn παρασκευάζεται σε περισσότερα από 100 είδη προϊόντων. Το τσάι Yunnan Tuocha είναι διάσημο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, αποδείχθηκε ότι είναι ένα αποτελεσματικό ρόφημα με λειτουργίες εξάλειψης του λίπους, μείωσης βάρους, ενδυνάμωσης του σώματος και επιμήκυνσης της μακροζωίας, τόνωσης του μεταβολισμού και εξισορρόπησης και ρύθμισης του επιπέδου της χοληστερόλης. Το Yunnan Tuocha Tea φημίζεται επίσης ως «τσάι αδυνατίσματος», «τσάι ομορφιάς» και «υγιεινό τσάι» σε περισσότερες από είκοσι χώρες και περιοχές, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και ούτω καθεξής.
Yunnan: History Of Tea
Located in the Southwest frontiers of China, Yunnan Province features rough terrain which is dotted with cloud-veiled mountains and crisscrossed with meandering rivers. The Province has abundant rainfall, mild climate and fertile land, all of which prepare ideal conditions for tea cultivation, and Yunnan is the homeland of tea trees.
According to historic records, Yunnan has a history of 2,100 year since it domesticated the aboriginal tea (known as the ‘wild tea’). In Yunnan province, the 800-year-old cultivation type ancient tea tree is still growing in the Nannou Mountain of Menghai County, the 1,700-year-old ancient wild tea tree now growing in Bada of Menghai County and the 1,000-year-old ancient tea tree now growing in Bangwei of Lincang Prefecture which indicates the transition between the wild and cultivation types. They are praised as the ‘Three Ancient Tea-tree King’ of the world. Those ancient tea trees are regarded as the ‘living fossils’ of Yunnan’s aboriginal tea plants.
According to historic records of China, the ethnic Pu people in Yunnan began to grow tea and served it as tribute to the emperors as early as in the Chinese Shang and Zhou Dynasties. In the west and East Han Dynasties, tea was grown in river valleys and by the mountain trails of Yizhou. In the Three Kingdoms Period, The Nanzhong tea-seed was widely popularized. In the Tang Dynasty, tea produced in Xishuanbanna was marketed to Dali area and became the favorite drink of the noblemen of the Nanzhao Kingdom. In the Song Dynasty, Pu-erh County became a famous market for trading tea and horses. In the Yunnan Dynasty, tea had become the most important commodity in the transactions undertaken by people of all ethnic groups. In the former part of the Qing Dynasty, reputation of the Pu-erh tea reached its climax. The years starting in 1926 and ending in 1936 which were on the eve of the War of Resistance Against Japan marked the most prosperous period of production and sales of Yunnan tea, during which more than 5,000 tons of tea were yearly sold to Sichuan and Tibet, while over 500 tons were exported to foreign countries.
Yunnan’s tea export to foreign countries started more than 200 year ago. According to annals recorded during Emperor Qianlong’s reign in the Qing Dynasty, Yunnan’s tea export was stared as early as in 1763.
Tea processing in Yunnan Province began in the early 20th century in hand-operated workshop, and modernized tea processing in Yunnan did not begin after the establishment of China Tea Trade Company (Yunnan) Ltd.
Yunnan is a treasure land of China for developing the tea industry. All the tea-producing areas of the province are located at elevations from 1,200 to 2,000 meters. The annual mean temperature ranges from 12°C to 23°C, effective annual heat cumulation is between 4,500°C and 7,000°C, and annual rainfall is 1,000-1,900mm. The monsoon season is concentrated in May through October, during which the rainfall constitutes about 85% of that of the whole year. The monsoon coincides with the hottest months, and there is a very high value of effective rainfall. In the dry season which starts in November and ends in April, There are sufficient sunny day. There is adequate sunshine, and the tea trees have a long growth period. Under normal conditions, the tea-leaf plucking period may last for 8 to 9 months. The tea-growing areas are generally covered with red, yellow of brick-red soils with the pH value ranging between 4 to 6. Comparing with other major tea producing countries, the climate of Yunnan is more suitable for growing tea trees. Therefore, Yunnan has rich varieties of tea trees and excellent tea species.
Up to the present, Yunnan has registered a total number of 199 species of local tea trees, the good ones among which are 46 asexual-propagation species and 153 sexual-propagation species. Overall, Yunnan’s tea species are known as the “Yunnan large-leaf tea”, which, just like the ideal Assam tea of India and the Kenya tea, belongs to superb tea species of the world, and is the ideal raw material for producing the black tea and Pu-erh tea. Comparing with the small-leaf species, Yunnan tea has higher polyphenol by 5-7% than the average value, catechin by 30-60% higher than the average value, and water-soluble substances by 3-5% higher than the average value.
According to the different method used in tea processing, Yunngn tea is made into over 100 kinds of products. Yunnan Tuocha Tea is famous for its medicinal properties, it was proved to be an efficacious beverage with the functions of eliminating fat, reducing weight, strengthening body and lengthening longevity, stimulating metabolism, and balancing and regulating the level of cholesterol. Yunnan Tuocha Tea is also highly reputed as ‘slimming tea’, ‘beauty tea’ and ‘healthy tea’ in more than twenty countries and regions including France, Spain, Japan, Hong Kong and so on.